Brukselka – kalorie i wartości odżywcze

Kapusta zwana brukselką to kuzynka kapusty dzikiej. Jest efektem naturalnej mutacji, krzyżowania i długotrwałej hodowli. Ta mała kapusta jest ogólnie cenionym warzywem. Doceniany jest w niej smak, niski indeks glikemiczny oraz zawartość dużej ilości substancji dobrych dla naszego zdrowia. W tym artykule opiszemy, skąd się wzięła brukselka, jakie są jej walory, jakie brukselka kalorie posiada oraz podpowiemy – brukselka ile gotować.

Kapusta brukselka – charakterystyka

Jak sama nazwa wskazuje brukselka to warzywo pochodzące z Belgii (uprawiano ją w okolicach Brukseli) w dziewiętnastym wieku. Są też przesłanki do tego, iż występowała ona wcześniej w innych miejscach Europy.

Brukselka jest dwuletnią rośliną zaliczaną do kapustowatych. Warzywo to posiada długą i grubą łodygę (do metra wysokości), która jest pokryta dużą ilością liści w kolorze jasno- lub sinozielonym. Owa kapusta ma dobrze rozwinięty układ korzeniowy, który sięga bardzo głęboko w ziemię. Roślina ta kwitnie dopiero w drugim roku. Jadalne są tylko główki liściowe.

Zdaniem niektórych specjalistów brukselka to skrzyżowanie jarmużu i kapusty głowiastej. Również w Polsce jest to bardzo popularne warzywo. Na jej bazie przygotowuje się wiele potraw. Jest to spowodowane jej smakiem oraz drogocennymi składnikami odżywczymi. Ciekawostką jest to, że mamy nie tylko zieloną odmianę brukselki, ale też fioletową.

Właściwości oraz składniki odżywcze

Kapusta brukselka ma w swoim składzie bardzo dużo witamin, składników mineralnych oraz substancji bioaktywnych. Mogą one chronić nas przed chorobami.

Brukselka kalorie

Ile kalorii ma brukselka? Bardzo cenną właściwością omawianego warzywa jest jego niskokaloryczność. Brukselka kalorie to tylko 77 kcal na 100 gram. W składzie brukselka ma również białka, węglowodany oraz bardzo małą ilość tłuszczów.

Do witamin znajdujących się w składzie brukselki zaliczamy kwas askorbinowy oraz witaminę K. Kwas askorbinowy (witamina C) to związek o silnym działaniu przeciwutleniającym (antyoksydacyjnym), umożliwia likwidację wolnych rodników, czyli związków sprzyjających powstawaniu wielu schorzeń oraz sprzyjających procesom starzenia się.

Witamina C wspomaga też syntezę kolagenu, czyli ważnego białka budulcowego oraz wspomaga odporność organizmu. Witamina K wspomaga procesy krzepnięcia krwi, wspiera zdrowie kości oraz pracy serca.

Brukselka wartości odżywcze

W brukselce znajdziemy również:

  • Potas – wspomaga pracę serca, mięśni i układu nerwowego
  • Wapń – Wzmacnia kości i zęby
  • Żelazo – składnik hemoglobiny
  • Kwas foliowy – składnik ten wpływa na funkcje układu nerwowego, krwiotwórczego oraz jest ważny dla kobiet w ciąży lub przygotowujących się do niej
  • Witaminę B6, H, PP.

Brukselka właściwości

Brukselkę zaliczamy do warzyw kapustnych z rodziny krzyżowych. Rodzina ta jest źródłem dużej ilości metabolitów, a także tioglikozydów. Jest to bardzo ważny składnik w diecie w profilaktyce chorób nowotworowych.

Zawarte w tym warzywie glukozynolany mają właściwości blokujące i zapobiegające karcynogenezie na wczesnym jej etapie. Częste spożywanie roślin z rodziny krzyżowych zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty, piersi czy szyjki macicy.

Glukozynolany są substancjami posiadającymi właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antywirusowe oraz antybakteryjne.

Brukselka jest również dobra dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Polecana jest osobom cierpiącym na insulinooporność i cukrzycę, nie mających jako chorobę współistniejącą schorzeń tarczycy oraz przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.

Brukselka gotowana kalorie.  Jak wygląda przygotowanie brukselki?

Wielu osobom to brukselka gotowana nie smakuje ze względu na specyficzny gorzki smak. Jednak prawidłowo przyrządzając brukselkę można tą niedogodność całkowicie usunąć.

Na gorzki smak brukselki istnieją dwa sposoby. Po pierwsze gorzkość tej kapustki wyeliminujemy mrożąc ją. Drugim sposobem jest dodanie soli, cukru lub odrobiny mleka do wody, w której ją gotujemy.

Należy pamiętać, że brukselkę należy gotować w otwartym naczyniu, wrzucając ją już na gotującą się wodę. Kapusta jest gotowa do spożycia po około pięciu minutach gotowania od momentu ponownego zagotowania się wody. Najsmaczniejsza jest al dente. Kupując brukselkę bierz tą o jasnozielonym kolorze oraz zwartych główkach, unikaj suchych główek. Świeżą brukselkę można kupić od późnej jesieni do wczesnej wiosny.

Właściwości zdrowotne brukselki

Zalety prozdrowotne brukselki częściowo już wymieniliśmy we wcześniejszych akapitach tego artykułu. Warzywo to posiada związki działające bioaktywnie. Ma ciekawy smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Związki i substancje zawarte w brukselce mają działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe (pozytywnie wpływa na odporność naszego organizmu). Zawarty w niej kwas foliowy, potas oraz witamina K pozytywnie wpływa na stan i pracę układu krwionośnego wraz z sercem.

Brukselka w diecie

Warzywa na zupę w tym także brukselka i jej właściwości zdrowotne
Źródło: Pexels.com

Brukselka jest dobrym składnikiem niemalże każdej diety ze względu na swoją niskokaloryczność oraz posiadanie niskiego indeksu glikemicznego, co jest ważne dla osób mających problemy z cukrem. Substancje zawarte w tym warzywie wspomagają procesy krzepnięcia krwi oraz mineralizację kości.

Można ją wpisać do naszego jadłospisu jako uzupełnienie niedoborów witaminy C. Spożywanie brukselki zalecamy przyszłym mamusiom, ponieważ zawiera foliany. Z tego powodu jej spożywanie zalecane jest w ciąży, gdyż bardzo pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Jest też cennym składnikiem diety dla kobiet przygotowujących się na zajście w ciążę.

Brukselka jest więc bardzo zdrowym warzywem. Jednakże jak ze wszystkim nie ma tak, by było idealnie i są również przeciwwskazania do spożywania brukselki. Konsumpcję tego warzywa odradza się przede wszystkim osobom z niedoczynnością tarczycy. To przez zawartość goitrogenów. Należą one do związków wolotwórczych, które mają właściwości utrudniające absorpcję jodu z pożywienia. Kolejnym przeciwwskazaniem do jedzenia brukselki jest zażywanie leków przeciwzakrzepowych. Winowajcą jest w tym przypadku witamina K, której jest dużo w tym warzywie. Wchodzi ona w reakcje z lekami przeciwzakrzepowymi osłabiając ich działanie.

Brukselka to zdecydowanie zdrowe warzywo. Polecamy je wszystkim. Warto jednak zwrócić uwagę na przeciwwskazania i zastosować się do naszych rad.

One Reply to “Brukselka – kalorie i wartości odżywcze”

  1. Polecam pyszną zupkę z brukselką w roli głównej 😀 wiem, że nie każdy jest fanem tego warzywka, ale ja osobiście uwielbiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.