Cebula – kalorie, właściwości, rodzaje, zastosowanie

Cebula zwyczajna (Allium cepa L.) należy do jednych z najstarszych i najbardziej znanych warzyw na świecie. Jest drugim – po pomidorach – co do największej skali produkcji warzywem na świecie, a jej uprawę praktykuje się od ponad 5 tysięcy lat. Dowiedz się, ile kcal ma cebula, poznaj właściwości cebuli oraz jakie cebula czerwona kalorie posiada?

Cebula właściwości i cebula kcal

Ze względu na walory smakowe, cebula stała się produktem globalnym i składnikiem diety ludzi na całym świecie. Według badań przeprowadzonych przez Organizację Narodów Zjednoczonych d.s. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO, tj. Food and Agriculture Organization of the United Nations) w pierwszym dziesięcioleciu XXI wieku zaobserwowano niemalże 50% wzrost światowej uprawy cebuli – w 2017 roku ogólnoświatowa produkcja cebuli wynosiła w przybliżeniu 97 mln ton.  Na szeroką skalę spożywa się ją m.in. w krajach europejskich, głównie w rejonie Europy południowej (ok. 10 mln ton). Cebula ma również ugruntowaną pozycję na rynku produktów roślinnych i warzyw w Polsce, gdzie rolnicy posiadają także korzystne warunki do jej uprawy. Szacuje się, że w 2017 roku jej rodzima produkcja wynosiła około 600 tys. ton. W poniższym artykule wyjaśniamy, ile kalorii ma cebula, jakie są jej rodzaje, wartości odżywcze i właściwości lecznicze.

Cebula – rodzaje i najpopularniejsze jej odmiany. Ile kalorii ma cebula?

Obecnie w krajowym rejestrze Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) odnotowanych jest 67 znanych odmian cebuli zwyczajnej, zwanej inaczej ogrodową lub. Warzywo sklasyfikowano gatunkowo nie tylko pod względem jego barwy, ale również walorów smakowych, aromatu, wielkości oraz wyznaczą dla tych odmian porę zbiorów. W Polsce do najbardziej rozpowszechnionego rodzaju gatunkowego cebuli należy jej całoroczna, żółta odmiana. Warzywo cechuje żółta lub jasnobrązowa barwa łuski, złożony, intensywny smak i uniwersalne możliwości zastosowania.

Ile kcal ma cebula i jakie są jej rodzaje?

Do innych, nieco mniej popularnych, aczkolwiek dobrze znanych, jej rodzajów zalicza się także:

  • Cebula czosnkowa – inaczej cebula biała, o charakterystycznym czosnkowym aromacie. Cebula czosnkowa jest jednak mniej ostra niż cebula zwyczajna;
  • Cebula czerwona (Red Baron) – o czerwonej lub ciemnofioletowej łusce, łagodnym smaku i niedrażniącym oczu aromacie; sztuce kulinarnej stosowana może być w postaci surowej, np. jako składnik sałatek;
Właściwości cebuli czerwonej
Źródło: Freepik.com
  • Cebula cukrowa – o słodkim, delikatnym smaku, białej łupinie i soczystym miąższu; jest gotowa do spożycia na surowo, ale można ją również poddawać obróbce termicznej;
  • Cebula dymka – zwana często zieloną cebulą, o młodych, niewielkich, białych lub jasnokremowych bulwach i młodych liściach jadalnego szczypiorku; spożywana jest zazwyczaj jako nowalijka, ma łagodny, delikatny posmak;
  • Cebula szalotka (właśc. czosnek askaloński) – potocznie nazywana „cebuloczosnkiem”, ma postać małych, nieco podłużnych bulw, czosnkowy zapach i łagodny smak;

Cebula – wartości odżywcze i skład chemiczny

Badania naukowe dowodzą, iż cebula wartości odżywcze ma bardzo szerokie. Zawartość cennych biopierwiastków i składników odżywczych w tzw. suchej masie cebuli zależy od jej odmiany i warunków jej przechowywania. To, jakie witaminy ma cebula i jakie jest ich stężenie w warzywie w czasie całego jego okresu wegetacyjnego, zweryfikowane zostało przez wielu specjalistów z zakresu technologii żywności i branży spożywczej.

Cebula wartości odżywcze!

Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wartość odżywcza cebuli zwyczajnej kształtuje się w określony sposób. Szacuje się bowiem, że w 100 g produktu znaleźć można:

  • 1,10 g białka,
  • 9,34 g węglowodanów,
  • 0,10 g tłuszczów,
  • 89,11 g wody.

Cebula kcal – witaminy, biopierwiastki i składniki mineralne. Jakie cebula właściwości lecznicze posiada?

Skład odżywczo-chemiczny cebuli uzupełniają także witaminy:

  • B1 – 0,046 mg,
  • B2 – 0,027 mg,
  • B3 – 0,115 mg,
  • kwas pantotenowy – 0,123 mg,
  • foliany – 0,019 mg,
  • cholina – 6,1 mg,

oraz mikro- i makroskładniki :

  • 29 mg fosforu,
  • 23 mg wapnia,
  • 10 mg magnezu,
  • 146 mg potasu,
  • 4 mg sodu,
  • 0,0011 mg fluoru,
  • 0,21 mg żelaza oraz
  • 0,17 mg cynku).

Cebula – kalorie (kcal), jej wartość energetyczna i wskaźnik indeksu glikemicznego

To, ile cebula kcal posiada, jaką niesie ze sobą wartość energetyczną oraz ile wynosi jej indeks glikemiczny, zależy od jej rodzaju i odmiany.

Przykładowo, cebula czosnkowa oraz cebula czerwona kalorie mają po 39,7 kcal w 100 g produktu, zwyczajna – 40 kcal, zielona (dymka) – 30 kcal, cukrowa – 32 kcal. Znacznie większą wartość energetyczną posiada słodka cebula typu szalotka – tj. 71,9 kcal. Indeks glikemiczny cebuli waha się natomiast od 15 IG – w przypadku cebuli surowej – do 20 IG – dla cebuli smażonej z dodatkiem tłuszczu lub duszonej.

Cebula – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Właściwości cebuli – zarówno te odżywcze, jak i lecznicze – wynikają z wysokiej zawartości składników organicznych, mineralnych, witamin i substancji o działaniu przeciwutleniającym (antyoksydacyjnym).

Cebula kcal ma zdolność hamowania wzrostu i rozwoju drożdży w organizmie człowieka, chroni przez kandydozą i działa antybakteryjnie. Jako naturalny antybiotyk wspomaga pracę górnych dróg oddechowych, zmniejsza nieżyt błon śluzowych nosa, odkaża i wspiera procesy regeneracyjne powstałych na ciele ran. Zapewnia ponadto ochronę przed zakażeniami i infekcjami, łagodzi objawy grypy i przeziębienia, wspiera odporność i układ immunologiczny organizmu.

Jakie jeszcze właściwości cebuli warto znać?

Cebula wykazuje również korzystny wpływ na układ krążenia, zapobiega nowotworom i przeciwdziała uwalnianiu wolnych rodników. Zwiększenie spożycia cebuli w codziennej diecie przyniesie więc istotne, wielokierunkowe i korzystne zmiany dla organizmu człowieka.

Bibliografia:

  1. Majkowska-Gadomska, K. Jadwisieńczak, Artur Dobrowolski, Emilia Mikulewicz, Kazimierz Janiak, Dynamika wzrostu i wartość odżywcza cebuli zwyczajnej, Acta Agrophysica, 2016, 23(1), 79-86.
  2. Tomasz Piechowiak, Radosław Józefczyk, Maciej Balawejder, Przetwarzanie odpadów z produkcji cebuli w żywność funkcjonalną, Polish Journal for Sustainable Development, Tom 24 (1), 2020.
  3. 11282, Onions, raw [Scientific Name: Allium cepa]. „USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28, full version”, wrzesień 2015, wersja poprawiona maj 2016. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA)
  4. Ewa Badełek, Ryszard Kosson, Franciszek Adamicki, Robert Maciorowski, Wpływ odmiany i warunków przechowywania na zawartość wybranych składników w cebuli, Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa 2016, 24: 19-31.
  5. Leszek Ruchomski, Naturalne antybiotyki występujące w żywności, Chemia w Szkole, 6/2018.
  6. Kamila Wala, Martyna Kuczyńska, Zygmunt Zdrojewicz, Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych, Med Rodz 2019; 22(1): 41-46.

 

 

 

 

One Reply to “Cebula – kalorie, właściwości, rodzaje, zastosowanie”

  1. Właśnie, dobrze że zostało to wspomniane, cebula bardzo dobrze wpływa na nasz układ krążenia, a niewiele osób o tym wie. Zatem po cebulę powinny sięgać zwłaszcza osoby z miażdżycą, chorobami wieńcowymi czy zaburzeniami rytmu serca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.