Nasz sposób odżywiania się ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. To, jaki wpływ mają różnego rodzaju pokarmy na ryzyko występowania rozmaitych chorób- w tym przede wszystkim tych, które określane są jako cywilizacyjne- jest częstym przedmiotem badań naukowców.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia WHO najkorzystniejsze dla naszego organizmu byłoby zjadanie warzyw i owoców nawet do 5 razy w ciągu dnia, co oznacza duża przewagę tych produktów nad innymi, jakie mogą się w naszej diecie znaleźć. Jeszcze inne wyniki badań potwierdziły, że osoby, które jadły dużo warzyw i owoców były w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój chorób układu krwionośnego, zawał serca czy udar. Już wiemy, że warto sięgać po te produkty, ale jakie warzywa jeść na wiosnę?
Naszą dietę możemy zacząć urozmaicać już wczesną wiosną
Najzdrowsze i najsmaczniejsze są te warzywa i owoce, które właśnie się pojawiają w sposób naturalny, a więc które są wyhodowane przez rolników i sadowników. Wczesną wiosną ilość takich produktów może być jeszcze ograniczona. Nawet wtedy można jednak sięgnąć po coś, co jest nie tylko smaczne i co może stanowić dodatek do dań obiadowych i koktajlów, ale też coś, co ma w sobie dużo żelaza- mowa tutaj o szpinaku. Rodzime odmiany szpinaku uprawianego w Polsce nie lubią letnich, wysokich temperatur, można je więc siać już wczesną wiosną oraz jesienią. Oznacza to, że dość szybko w sezonie można zbierać szpinak jako przedplon i stosować go w kuchni. Dobra dieta powinna dostarczać naszemu organizmowi potrzebnych mu witamin, a w szpinaku znajdziemy witaminę A, E, K oraz szereg witamin z grupy B, które efektywnie pomagają zwalczać cholesterol.
Sięgamy po nowalijki
Nowalijki to świeżo wyhodowane warzywa pojawiające się jako pierwsze w sezonie. Przede wszystkim warto po nie sięgać dlatego, że są właśnie świeże, ale i różnorodne. Odpowiedni jadłospis powinien być zróżnicowany, a wśród nowalijek znajdziemy naprawdę wiele różnych propozycji. Od wczesnej wiosny możemy korzystać ze świeżej sałaty oraz rzodkiewki– warzyw, które tak jak szpinak nie przepadają za upałami. Następnie pojawia się młoda marchew, cebula, ogórki, a także wczesne odmiany pomidorów. Równolegle zaczynają również przyrastać rozmaite zioła, urozmaiceniem przygotowywanych potraw będzie też rabarbar. Tym, co wielu kojarzy się z wiosną i początkiem lata są krzaczki truskawek i po te owoce oczywiście również warto sięgać. Są niesamowicie smaczne, ale i maja w sobie bardzo dużo witamin.
Jakie warzywa jeść na wiosnę? Najlepiej te najświeższe, teraz wyhodowane, ekologiczne, a być może nawet takie, które uda się nam wyhodować samodzielnie w przydomowym ogródku. Bez środków ochrony roślin i nawozów mineralnych. A jeśli poczujemy, że nasza dieta nie do końca nam służy, ale nie wiemy, w jaki sposób powinniśmy ją zmodyfikować- dobrym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka. Dietetyk wskaże nam, jakie produkty będą dla nas odpowiednie, a jakich powinniśmy unikać. Może nam pomóc zrealizować także inne cele, takie jak na przykład redukcja wagi.