Artykuł partnera.
Woda mineralna stanowi niezwykle istotny element zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety. Pierwotnie czysta i obfitująca w naturalne składniki mineralne wywiera niezwykle korzystny wpływ na organizm. Niezwykle korzystny, czyli właściwie jaki? Czy można ją pić bez ograniczeń? Poniżej odpowiadamy na każde z tych pytań.
Temat prawidłowego nawadniania organizmu jest obecnie bardziej aktualny niż kiedykolwiek wcześniej. Liczne kampanie społeczne na każdym kroku informują nas o konieczności regularnego sięgania po wodę, a na rządowych stronach internetowych można znaleźć informacje na temat średniego zapotrzebowania organizmu na płyny. Nie można jednak nie wspomnieć, że istotne jest nie tylko to, ile wody wypijamy, ale także, po jaką wodę sięgamy. Zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta musi uwzględniać produkty naturalne, jak wafle ryżowe, pieczywo lekkie, sucharki czy napoje roślinne. Powinna znaleźć się w niej także woda naturalna. Oczywiście, sięganie po wysokiej jakości napoje energetyczne, napoje witaminowe i napoje izotoniczne to nie błąd, ale należy pamiętać, że podstawowym źródłem nawodnienia powinna być właśnie woda.
Jak woda mineralna wpływa na organizm?
Płynąca z naszych kranów woda nadaje się do picia, ale korzyści zdrowotne wynikające z jej spożycia ograniczają się właściwie wyłącznie do wyrównania poziomu płynów w organizmie. Inaczej wygląda to w przypadku wód mineralnych. Pozyskiwane z podziemnych warstw wodonośnych lub naturalnych źródeł, charakteryzują się pierwotną czystością i nie wymagają dodatkowego uzdatniania. W ich składzie występują cenne dla organizmu związki mineralne i pierwiastki śladowe, których zawartość i stężenie zależy od cech geologicznych regionu wydobycia. Najczęściej są to:
- wapń,
- sód,
- magnez,
- potas,
- wodorowęglany.
Wapń wywiera korzystny wpływ na kondycję kości i zębów, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mięśni, uczestniczy w przewodnictwie nerwowym i procesie krzepnięcia krwi. Sód jest niezbędny do utrzymania właściwej równowagi płynów i funkcji układu nerwowego. Magnez bierze udział w funkcjonowaniu nerwów i mięśni, uczestniczy w produkcji energii i wpływa na układ immunologiczny. Potas reguluje ciśnienie krwi, wspiera funkcję mięśni i serca. Z kolei wodorowęglany są istotne dla zachowania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.
Jaką wodę mineralną wybrać?
Dość często można spotkać się z opiniami, według których woda mineralna nie może być pita regularnie. To prawda, jednak należy podkreślić, że dotyczy to wyłącznie wód wysokozmineralizowanych. Gdy są spożywane w nadmiernych ilościach, może dojść do kumulacji biopierwiastków w organizmie, co nie jest korzystnym zjawiskiem.
Nie oznacza to jednak, że należy uważać na każdą wodę naturalną. Dla osób szukających podstawowego produktu nawadniającego dobrym wyborem będzie Kinga Pienińska – woda mineralna o średnim stopniu zmineralizowania. Podobnie jak napoje roślinne, bez przeszkód może gościć w codziennym menu i może sięgać po nią każdy, bez względu na wiek. Charakteryzuje się orzeźwiającym, górskim smakiem i niezwykle korzystnymi właściwościami. Tak jak Sonko – wafle ryżowe – jest polecana jako element zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety.