Wraz z biegiem czasu nasze ciało powoli się starzeje. Wymaga z naszej strony większego zaangażowania, uwagi i poświęcenia czasu. Spotkać może nas choroba zwyrodnieniowa stawów. W takiej sytuacji dochodzi do degradacji chrząstki, powstania kostnych narośli oraz wysychania płynu maziowego. Mogą wystąpić bólowe dolegliwości, które obejmą stawy kolanowe. Pojawi się sztywność, niestabilność, a w konsekwencji deformacja sąsiadujących kości i mięśni. Na szczęście można temu zapobiec za pomocą odpowiednio zbilansowanej diety, pełnej dobrych składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie chrząstek. Jak wzmocnić stawy kolanowe, aby zapobiec kalectwu i maksymalnie ograniczyć dyskomfort bólowy?
Jak możemy wzmocnić swoje kolana?
Zapewne wielu z nas zastanawia się jak wzmocnić stawy kolanowe, by zachowały swoją pełną sprawność na długie lata. Choć nie ma jednego, sprawdzonego przepisu, możemy wymienić kilka elementów przynoszących dobre efekty. Po pierwsze trzeba mieć świadomość, że staw kolanowy wymaga wzajemnej kooperacji kilku czynników. Aby wzmocnić kolana musimy zastosować wyważoną aktywność fizyczną i połączyć ją z dietą oraz dbałością o zdrowie. Najlepszą formą aktywności fizycznej będzie regularne uprawianie sportu. Zbyt intensywny wysiłek prowadzi do szybszego zużywania się chrząstek i stawów, a więc wzmocnienie kolan nie będzie miało miejsca. Wręcz odwrotnie, możemy narazić się na uraz i długą rekonwalescencję. Z drugiej strony bezruch, siedzący tryb życia i brak wysiłku fizycznego nie wpłyną pozytywnie na zdrowie stawów. Optymalnie będzie więc zachować równowagę w działaniach. Warto także pamiętać, że wzmocnienie stawu kolanowego jest uzależnione od obiektywnych czynników, takich jak wiek, płeć, czy dotychczasowy tryb życia. Regularna aktywność sportowa i zdrowy tryb życia są tu na wagę złota.
Dieta, która wspiera walkę z bólem stawów
Nie bez znaczenia dla stawów kolanowych jest prawidłowa dieta. Powinna dostarczać składników, które pozytywnie wpływają na ścięgna, chrząstki i maź w stawie kolanowym. Jej dodatkową zaletą będzie wsparcie w utrzymaniu prawidłowej wagi. W ten sposób zapobiegniemy ewentualnym przeciążeniom. Sprawdzi się tu dieta śródziemnomorska lub lekkostrawna, uwzględniająca galaretki mięsne będące sporym źródłem kolagenu. Swoją dietę warto także wzbogacić dobrze dobranymi suplementami diety i dbałością o zdrowe nawyki. Surowo zakazane jest palenie papierosów, które może być bezpośrednią przyczyną reumatoidalnego zapalenia stawów. Do swojego menu na stałe trzeba włączyć kilka produktów spożywczych, pogrupowanych w odpowiednie kategorie. Na szczycie listy powinny znaleźć się tłuste, morskie ryby będące źródłem kwasów omega3. Mowa tu między innymi o halibucie, śledziu, czy makreli. Warto kupować także owoce morza. Zawarte w nich kwasy biorą czynny udział w budowaniu tkanek, a dodatkowo charakteryzują je przeciwzapalne właściwości. Kolejne na liście zdrowych produktów są oleje. Przede wszystkim lniane i rzepakowe. Do codziennego menu warto włączyć wszelkiego rodzaju orzechy, a także chudy nabiał. Mleko, ser biały i kefir, a więc źródło białka potrzebnego w codziennej, zbilansowanej diecie. Do chlebaka warto wkładać tylko i wyłącznie pieczywo pełnoziarniste. Nie można zapominać również o innych produktach zbożowych, takich jak kasza gryczana, czy pełnoziarniste płatki owsiane. Są one niekończącym się źródłem błonnika i witaminy B. Podobnie wartościowymi produktami będą świeże warzywa i owoce. Por, ogórek, sałata, kapusta, pomidor, a także sezonowe borówki, truskawki, czy porzeczka. Ostatni element, choć wcale nie najmniej istotny, to woda. Aby stawy mogły prawidłowo funkcjonować potrzebne jest ich odpowiednie nawodnienie.